söndag, september 06, 2009

George R.R. Martin Sagan om is och eld del 1-3 (bok 1997- )


I vargens tid
Av
: Martin, George R. R.
Originaltitel: A Game of thrones
Översättare: Louise Thulin
Formgivare: Paul Eklund
Utgivningsdatum: 1997-10
Omfång: 399 sidor

I en för länge sedan svunnen tid inträffar en våldsam klimatförändring. Sommaren har varat i decennier och nu närmar sig vintern, lång som en livstid. Freden är slut och kampen om tronen kan börja. Långt upp i norr skyddar ett enormt befästningsverk riket mot okända faror. Kung Robert har många vänner och ännu fler fiender. Till och med hans drottning är en förrädare. Men största hotet är de som har drakblodet i sina ådror.I vargens tid, som är den första boken i serien Sagan om is och eld, är en storslagen bok utan motstycke inom fantasy. En medeltida värld fylld av äventyr och magi, hjältedåd och förräderi, vänskap och kärlek.



A Game of Thrones innehåller båda de två svenska översättningarna "I vargens tid" och "Kampen om järntronen". 2005 kom dock en ny "kampen om järntronen" som innehåller hela A Game of Thrones, alltså inklusive I vargens tid. Ja, jag vet, mycket förvirrande.


Kampen om järntronen
(Observera att det här är HELA romanen A Game of Thrones. Tidigare har den publicerats i två delar, där andra delen hade titeln Kampen om järntronen och första delen hette I vargens tid).

Originaltitel: A Game of Thrones
Skriven: 1996
Författare: George R. R. Martin
Översättare: Louise Thulin
Serie: Sagan om is och eld 1
Utgiven: 200508
Antal sidor: 737

A Game of Thrones. Sagan om is och eld är en monumental fantasyserie. Långt i det förflutna kastade en övernaturlig händelse om själva årstiderna, och sedan dess kan somrarna vara i decennier och vintrarna hela livstider. Nu närmar sig vintern, och med den ett hot från mörka krafter bortom den kontinentvida mur vid Vinterhed som skyddar Kungarikets norra gräns. I oräkneliga sekel har huset Stark vid Vinterhed styrt i norr, en gång som kungar, numera som den styrande adeln i kungarikets nordliga län. Deras land är hårt och skoningslöst, och har format familjen. Ovetande om hotet från norr har kungariket ett annat problem: kungens rådgivare har dött under mystiska omständigheter, och hans fiender vädrar morgonluft. Mot sin vilja accepterar Lord Eddard Stark positionen som kungens nye rådgivare, och lämnar sitt frusna land i norr för intrigerna i söder. När så kung Robert dör av skadorna från en vildsvinsjakt efterträds han av sin lille son. Men var det verkligen en olycka, och vem har egentligen rätt att bestiga tronen? Eddard Stark misstänker att allt inte står rätt till, och när han avslöjar den hemska sanningen om kungabarnen sätter han sitt eget liv på spel. Intrigerna och maktkampen vid hovet leder till ett regelrätt krig mellan huset Stark och huset Lannister.



Kungarnas krig (2006; A Clash of Kings)


Titel: Kungarnas krig (A Clash of Kings)
Författare: George R. R. Martin
Översättare: Louise Thulin
Utgivningsår: 1999
Sidor: 754 (inbunden)
Fler böcker i serien:
Svärdets makt, år 2000,
A feast for Crows, år 2005 (eng, ej översatt än)
A Dance with Dragons (ej färdigskriven)
The Winds of Winter (ej färdigskriven)
A Dream of Spring (ej färdigskriven)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar