lördag, november 28, 2009

Watchmen (Sci-Fi 2009)


Snyggt filmad. Snygga effekter. Helt okej story och då har jag aldrig läst serien så jag misstänker att jag missar något med storyn men det gör inte så mycket... tror jag.

Regissör: Zack Snyder
Utgivningsår: 2009
Längd: 163 min
Manus: David Hayter, Alex Tse
Produktionsland: Storbritannien, USA
Skådespelare: Jeffrey Dean Morgan, Carla Gugino, Jackie Earle Haley, Billy Crudup, Patrick Wilson, Matthew Goode, Stephen McHattie, Malin Åkerman, Matt Frewer, Carrie Genzel, Brett Stimely




Handling: USA 1985. Superhjältar är en del av vardagslivet och domedagsklockan, som visar allvarlighetsgraden i det kalla kriget mot Sovjet, visar konstant på fem i tolv. När en av superhjältarna mördas ger sig Rorschach ut för att undersöka saken, och han hittar en konspiration som kan förändra allt. Han samlar ihop ett udda gäng hjältar och ger sig ut för att göra det Watchmen gör - vaka över mänskligheten. Men vem vakar över de vakande?

Betyg:
Trillian 3 av 5
Filmtipset.se 4 av 5
Expressen 3 av 5
Aftonbladet 3 av 5
MovieZine 5 av 5


Trailer:


Trivia:
En filmatisering i regi av Zack Snyder med manus av David Hayter och Alex Tse fick premiär i USA/Kanada 3 mars 2009, och svensk premiär 13 mars 2009. Detta blir bekräftat först efter rättegången mellan Fox och Warner Bros angående rättigheterna till Watchmen då Fox anser sig ha rättigheterna till första filmatiseringen, något Fox inte gick ut med förrän Warner Bros lagt ut över 300 miljoner dollar och i princip gjort klart filmen. Nu har dock rättegången avgjorts och Fox kommer få en del av pengarna som Watchmen drar in. Filmen har 15-årsgräns i Sverige på grund av våldet, folk mördas på ganska blodiga sätt. I USA har den 17-årsgräns (klass R), detta på grund av samlaget mellan Silk Spectre II och Nite Owl och dess många grafiska våldscener.

Källa: imdb, wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar