söndag, november 29, 2009

Harold and Maude (dramakomedi 1971)


En helt suveränt underbar kulfilm från 1971 som till och med floppade på biograferna när den kom, men har senare fått status som kultfilm och jag förstår det. Den är så totalt annorlunda och härlig och det kan man inte tänka sig när man ser det fula omslaget. Men jag tog en chansning när jag såg att andra älskade den här filmen. En supermysig kärlekshistoria som faktiskt visar att kärleken är gränslös.


Originaltitel: Harold and Maude
Genre: Drama, komedi
Regissör: Hal Ashby
Producent: Charles Murvehill
Manus: Colin Higgins
Skådespelare: Ruth Gordon, Bud Cort, Vivian Pickles, Cyril Cusack, Charles Tyner, Ellen Geer, Eric Christmas, G Wood, Judy Engles, Shari Summers, Tom Skerritt, Susan Madigan
Originalmusik: Cat Stevens
År: 1971
Speltid: 91 minuter
Land: USA
Språk: Engelska


Handling: Harold är en depressiv ung man som kör omkring i en begagnad likbil, ständigt iscensätter fejkade självmord och som går på begravningar för folk han inte ens känner. Hans mor försöker förgäves få honom på rätt köl och köper honom bl.a. en sportbil (som han snabbt bygger om till en likbil). Harold träffar den livliga 80-åringen Maude som han får en nära relation till. Maude, en fantastisk gammal kvinna med glimten i ögat som bara ser det goda i världen.

Trivia: Manus var inte skrivet av en av Hollywoods manusförfattare utan av en poolskötare som gjort detta på sin fritid. Hal Ashby erbjöds manuset av Columbia och accepterade omgående eftersom han fann det så ovanligt.

Betyg:
Trillian 5 av 5


Källa: imdb, wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar