fredag, januari 01, 2010

Star Wars Episode I - Det mörka hotet (Sci-Fi 1999)


Jag älskade Starwars som barn så jag är lite besviken på att de nya filmerna inte håller måttet. Vad gäller själva manuset. Effekterna är ju helt klart coolare nu än på 70-talet. Men visst är de ändå sevärda.


Handling: Jediriddaren Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) och hans unge lärling Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) skickas i fredligt syfte till planeten Naboo som ockuperas av den giriga Handelsfederationens styrkor.

De finner att förhandling inte är att tänka på och flyr därför till planetens yta för att söka hjälp. De passerar genom havsfolket gunganerna och plockar upp en förvisad gungan vid namn Jar Jar Binks. De tre tar sig sedan till Naboos huvudstad, som regeras av den unga Drottning Amidala (Natalie Portman). Amidala och hennes närmaste folk flyr tillsammans med jediriddarna till den avlägsna ökenplaneten Tatooine. Där stannar de för att försöka reparera sitt rymdskepp.

Istället finner de en nioårig pojke som heter Anakin Skywalker (Jake Lloyd). Anakin visar sig vara ytterst stark i kraften och därför försöker han hjälpa drottningen genom att tävla i ett så kallad podrace. Han vinner tävlingen och drottningen får de pengar som behövs för att skeppet ska kunna repareras. Qui-Gon Jinn bestämmer sig för att ta med sig Anakin till galaxens huvudplanet Coruscant - för att där testa hans färdigheter för att bli jediriddare.

De hinner dock inte lämna Tatooine förrän Qui-Gon möts av den mörke Sithlorden Darth Maul, jediernas ärkefiende, som man hittills trott varit utdöd. Darth Maul visar sig vara en svår match, men Qui-Gon klarar sig och hans följe flyr.

På Coruscant testas Anakin i jeditemplet, men jedimästarna med Yoda i spetsen vill inte att han ska tränas. Drottning Amidala är inte nöjd med hur Naboos Senator Palpatine och den galaktiska republikens senat behandlar frågan om ockupationen av Naboo, och därför bestämmer hon sig för att återvända till sin hemplanet.



Skådespelare:
Liam Neeson – Qui-Gon Jinn
Ewan McGregor – Obi-Wan Kenobi
Natalie Portman – Drottning Amidala/Padmé
Jake Lloyd – Anakin Skywalker
Ian McDiarmid – Senator/Överkansler Palpatine/Darth Sidious
Ahmed Best – Jar Jar Binks (röst)
Pernilla August – Shmi Skywalker
Anthony Daniels – C-3PO (röst)
Kenny Baker – R2-D2
Ray Park – Darth Maul
Silas Carson – Nute Gunray
Frank Oz – Yoda (röst)
Samuel L. Jackson – Mace Windu
Keira Knightley – Sabé

Källa: wikipedia, imdb

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar